Disleksi Tedavi Edilir Mi?

Disleksi (öğrenme güçlüğü) tanısı almış olsun ya da olmasın bütün çocukların hatta yetişkinlerin de iyi olduğu veya güçlük çektiği alanlar vardır.
Kimi çocuğun sözel becerileri daha kuvvetli iken sayısal alanda zayıf olabilirler, kiminin akademik başarısı göz doldururken sosyal becerileri geri planda kalabilir.
Bazı çocuklar ise çok sosyaldir fakat fiziki açıdan geride kalmış olabilir. Biz yetişkinlerde öyle değil miyiz? Kimimiz yemek yapmak da ustayız ama kimse bize ütü demesin! Deriz.
İş hayatında parlayan bir yıldızdır da basit bir tamirattan bile hiç anlamayız.
Bu nedenle önce çocuğunuzun zayıf ve güçlü olduğu yanları tespit etmekte fayda var.
Zayıf olduğu olanları güçlendirmeye çalışın. Matematik alanda güçlük yaşıyorsa bu hiçbir zaman matematiği anlayamaz demek değildir. Seviyesine uygun biçimde ve konunun uzmanları tarafından verilecek birebir eğitimde daha iyi olduğunu göreceksiniz. Yalnız şunu unutmayın, öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, özellikle de sınıf seviyesinin çok gerisinde kaldıkları bir ders için kalabalık bir kurs, dershaneye gönderilmemelidirler.
Evet, başarılı olduğu alanlarda gelişmeye devam etmesine izin verin, sık yapılan bir hata şudur. Evet “çocuğun futbol oynamayı çok seviyor ama bunun ona faydası yok. Antrenmanlar vakit kaybı bunun yerine kursa, dershaneye gitsin”.
Tam aksine, çocuğunuz akademik alanda bir başarısızlık yaşıyorsa, güçlü olduğu başka alanlarda onu pek pekiştiriyor ki benlik saygısız zedelenmesi.  Arkadaşlarına keyifle ve gururla anlatacağı başarı hikâyelerini engellemeyin, onu destek olun. Çocuğunuzun öğrenme stilini belirleyin. Örneğin okuma alanında problem yaşıyorsa, özellikle çocuğunuzun öğrenme stilini bilmek gerekir. Kim öğrencilerin görsel, kimlerin işitsel, kim ise kine estetik olarak öğrenmeye daha yatkın olduğunu biliyoruz. 

Siz de çocuğunuza en iyi, en uygun öğrenme stilini bulun. Bunun için ise bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Daha sonra bu öğrenme sitilini gerektirdiği biçimde çalışması için uygun düzenlemeleri yapın.
Mesela işitsel öğrenme de zorlanan çocuğunuza saatlerce sosyal bilgiler anlatsanız bir işe yaramaz. Bunun yerine görsel olarak dikkat çekici hazırlanmış notlar onun ilgisini daha çok çekecektir.
Öğrenme güçlüğü ile başa çıkmasını sağlayacak telepatik desteği eğitimi almasını sağlayın. Bu eğitim temel olarak çocuktaki görsel, işitsel, dokunsal ve kinine estetik algıların geliştirilmesine, bellek, dikkat, ilişki kurma, motor faaliyetlerindeki becerilerin artırılmasına odaklanmaktadır. Bütün bunlar konuşma, okuma, dinleme alanlarında çocuğu destekleyerek akademik anlamda gelişmesini sağlayacaktır.
Eğitimde öğrendiği beceriler evde de size önerilen oyun ve etkinliklerle destekleyerek kalıcı olmalarını sağlayın. Çocuğunuzun bir şey yaparak ve yaşayarak daha iyi akılda tuttuğunu unutmayın. Davranışsal destek süreçleri yavaş ilerleyen ve sabır gerektiren bir süreçtir. Onun hala yapamadığı şeylere odaklanmak yerine olumlu değişimini gözlemleyin ve bunu onunla paylaşıp, onu da yüreklendiren.  Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Yalnızca akademik konularda değil, hiçbir konuda onu başkalarıyla kıyaslamamaya gayret edin.
“Bak Ali bile çarpım tablosunu ezbere biliyor, sen bu yaşta hala karıştırıyorsun”, demek onun heves edip bir çırpıda öğrenmesine yardımcı olmayacağı gibi onu üzecek güvenini kıracak bir söylemdir.
Genel prensip, her zaman yapabildiklerine odaklanmak ve onu pekiştirmektir.
Son olarak bu durumun beyindeki yapısal ve işlevsel bir durumdan kaynaklandığını unutmayın ve başaramadığı şeyler için onu suçlamayın, yargılamayın. Bu durum zekâdan bağımsız olarak, çocuğunuzun bazı konuları öğrenmek için sadece daha az çok zaman ve çabaya ihtiyaç olduğu anlamına gelmektedir. Her anne baba gibi çocuğunuz için en iyisini istediğinizi biliyorum.

0 530 526 72 64