DEHB ile Büyümek

Çocukluktan yetişkinlik çağına doğru, DEHB’li çocuklar gelişimlerinin farklı evrelerinde farklı özellikler ve davranışlar gösterir.
Sonuçta yaşam, çocuklar büyüdükçe onlardan yeni ve özgün taleplerde bulunacaktır. Örneğin, üç ve dört yaş giyinme, ayakkabı bağlama ve dişlerini fırçalama gibi öz bakım becerilerinde ustalaşmayı gerektirir. 8 ve 9 yaş, çocuklardan arkadaş edinmelerini, odalarını temizlemelerini ve ödevlerini bitirmelerini ister.
DEHB belirtilerinin yaşamın talepleriyle etkileşimini, çocuk büyürken sürekli değişen bir tablo oluşturur.
Ne yazık ki DEHB sıklıkla gelişimsel görevlere müdahale eder ve birey büyüdükçe, elbette, yaşam neredeyse her zaman daha fazla öz denetim talebine girer.

DEHB VE BEBEKLİK

Bebeklerde belirtiler fazla güvenilir değildir. DEHB tanısı koyulan bebeklerde sürekli ağlama, uyku sıkıntıları ve beslenme sorunları gibi daha fazla düzenleyici sıkıntılar gösterme eğilimi vardır. Bebeklikteki bu işaretlere ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini aklınızdan çıkartmayın.
Ancak birçok DEHB’li çocuk oldukça huzurlu bir bebek de olabilir, her mızmız ya da yerinde duramayan bebeğe büyüdüğünde DEHB tanısı koyulmaz.

 

DEHB VE ÇOCUKLUK ( 12-36 AYLIK)

DEHB’ nin daha güvenilir göstergeleri, bebeklerin yürümeye başladıkları dönemde ortaya çıkar. Aslında uzmanların çoğu DEHB’li çocuğu 3 ya da 4 yaşına kadar tespit etmenin mümkün olduğuna inanır. Yine de baskın göstergelere kısa dikkat aralığı dahil değildir çünkü çok az sayıda 3 yaş çocuğu, uzun süre bir şeye odaklanarak kalabilir.
Bunun yerine, uyumsuzluk daha fazla sorun haline gelebilir ve aşırı inatçılık görülebilir.
İlk çocukları ise, çocuklarının sadece 2 yaş sendromundan geçiyor olup olmadığını söylemek anne babalar için güçtür.
Çocuk erken yürümüş olabilir, sürekli hareket halindedir. Bu çocukların çoğu hiperaktif dürtüsel olduklarından ve sıklıkla koordinasyon zorlukları yaşamaları nedeniyle sakarlığa yatkındırlar.
İlgi isterler ve yalnız başlarına doğru düzgün oynamazlar. Evde başka çocuklar varsa kardeş rekabeti ve kıskançlık sürekli ve aşırı yoğun olabilir.

0 530 526 72 64